VLÁDA: Ministri nezaujali stanovisko k opozičnej novele zákona o podpore OZE

Postoj slovenskej vlády k opozičnej novele zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energií (OZE), ktorá by mala zastaviť dotovanie spaľovania kvalitného dreva, je stále neznámy.
BRATISLAVA 12. septembra (SITA) - Aj keď Ministerstvo hospodárstva SR navrhovalo vládnemu kabinetu s novelou nesúhlasiť, ten nezaujal žiadne stanovisko. „My ako vláda sa s touto novelou nestotožňujeme. Technicky to bolo zlé. Národná rada možno s dobrým úmyslom zle naformulovala poslaneckú novelu a v prípade, že by prešla v takom znení, ako navrhovali poslanci, by bola nevykonateľná. Mali by sme dve definície biomasy a tá nová definícia biomasy, ktorú chceli opoziční poslanci zaviesť, by bola v rozpore s definíciou, ktorá je v smernici. Tým pádom by mohol pre Slovensko hroziť infringement (konanie o porušení povinností zo strany Európskej komisie – poz. red.) a tým finančné straty,“ vysvetlil po rokovaní vlády minister hospodárstva Peter Žiga.

Vláda sa podľa ministra dohodla, že nemá nič proti “duchu“ predloženej novely zákona o podpore OZE. „Len to bolo z technického hľadiska nevykonateľné. Dohodli sme sa, že skupina poslancov, ktorá predložila novelu, si sadnú a ešte raz skúsia nanovo naformulovať jej znenie. V tomto znení, v ktorom to bolo predložené, sme s tým technicky nemohli súhlasiť,“ konštatoval Žiga.

O budúcnosti využívania biomasy sa na septembrovej schôdzi Národnej rady SR (NR SR) rokovať v druhom čítaní nebude. Opoziční poslanci sa totiž rozhodli stiahnuť novelu zákona o podpore OZE, vďaka ktorej by sa malo zrušiť dotovanie spaľovania kvalitného dreva v biomasových zariadeniach. Dôvodom stiahnutia novely bola podľa tímlídra strany SaS pre energetiku Karola Galeka situácia, ktorá nastala na parlamentnom výbore pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. „Koaliční poslanci tohto výboru prejavili vôľu takúto novelu podporiť, avšak podmienili to ďalším rokovaním o spoločnom pozmeňujúcom návrhu. K novele sa tak ako predkladatelia s členmi výboru ešte stretneme a v priebehu mesiaca sa pokúsime nájsť spoločné riešenie,“ vysvetlil Galek.

Podmienkou predkladateľov novely zákona o podpore OZE bude, aby ostala zachovaná podstata novely. „Teda, aby sa na dotovanú výrobu elektriny z biomasy nepoužívalo kvalitné drevo a ochránili sme tak naše lesy od nezmyselného drancovania,“ konštatoval Galek.

Hlavným cieľom predloženého návrhu je dosiahnuť zrušenie dotovania spaľovania dreva v biomasových zariadeniach, okrem dreva pochádzajúceho z energetických porastov a odpadu z drevospracujúceho priemyslu. Poslanci, ktorí novelu predložili, upozorňujú na čoraz viditeľnejšie odlesňovanie zalesnených plôch, ale aj brehových porastov, či dokonca alejí a vetrolamov, s cieľom čerpať čo najviac dotácií. S ich argumentmi sa však nestotožnili energetici a lesní odborníci, ako aj Asociácia priemyselnej ekológie. Tí tvrdia, že argumenty opozičných poslancov sú minimálne zavádzajúce.

Príspevky autora SITA
Mohlo by Vás zaujímať
  • Kovbojka o revíry v priamom prenose

Poľovnícka spoločnosť Horn s pätnástimi miestnymi členmi ponúkne za blízky revír Višničky, ktorý spravujú v Štiavnických vrchoch štátne Lesy SR, tomuto podniku ročný nájom v sume vyše 57-tisíc eur. Pri 1 400-hektárovej rozlohe štátnych pozemkov v tomto revíri je to pre štát určite výhodná cena. Veď za hektár revíru chcú ľudia z Hornu platiť až 41 eur ročne, pričom priemer z cenových súťaží štátnych lesov je na 23 eurách.
  • Lesník odhalil sfušované zalesňovanie. Vinník dostal ďalšie miliónové kontrakty

Na spackané zalesňovanie v oblasti horehronského Telgártu upozornil v septembri radový lesník Lesov SR Matúš Hríbik, ktorý tam pôsobí. Privátny dodávateľ podľa jeho slov nevysadil dostatočne veľké plochy a veľa stromčekov sa našlo hromadne zahrabaných len tak pod zemou.
  • Kvietik & Slavia Biznis spoza opony SNS

O investičnej skupine Slavia Capital v rukách Petra Gabalca a Martina Kvietika sa už dlhšie hovorí v súvislosti s jej „prienikom“ s vládnou SNS i o tom, ako má vo svojich biznisoch využívať napojenie na rezorty zverené strane. Slavisti takéto tvrdenia rezolútne odmietajú a zdôrazňujú, že nič z toho nie je pravda. TREND si preto posvietil na jej vzťahy so štátom podrobnejšie
  • Únos štátu po poľovnícky: Ako papaláši cez úrady obrali urbárnikov o revír

Poľuje iba každý stý Slovák, a tak väčšinu ľudí súboje poľovníckych partií o revíry nijako zvlášť nezaujímajú. Úplne iný rozmer však tieto boje nadobúdajú, ak v nich niekto prichádza o revír aj vďaka zneužitiu právomocí úradov a štátnych lesných podnikov, ktoré ich spravujú. Vtedy už ide o „únos štátu“ v prospech oponenta, a ten sa môže zopakovať v ktorejkoľvek oblasti života. Slušným ľuďom tak ostáva iba veľká nechuť, lebo spravodlivosť majú zasa hľadať len u toho istého štátu.
  • IKEA postavila inteligentnú fabriku

V závode Flatline v Malackách beží už šiesty rok rozsiahly projekt digitalizácie a automatizácie výroby. V súčasnosti pokračuje robotizáciou nadväzujúcich procesov.
DREVARI.SK, s.r.o.