VLÁDA: Ministri nezaujali stanovisko k opozičnej novele zákona o podpore OZE

Postoj slovenskej vlády k opozičnej novele zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energií (OZE), ktorá by mala zastaviť dotovanie spaľovania kvalitného dreva, je stále neznámy.
BRATISLAVA 12. septembra (SITA) - Aj keď Ministerstvo hospodárstva SR navrhovalo vládnemu kabinetu s novelou nesúhlasiť, ten nezaujal žiadne stanovisko. „My ako vláda sa s touto novelou nestotožňujeme. Technicky to bolo zlé. Národná rada možno s dobrým úmyslom zle naformulovala poslaneckú novelu a v prípade, že by prešla v takom znení, ako navrhovali poslanci, by bola nevykonateľná. Mali by sme dve definície biomasy a tá nová definícia biomasy, ktorú chceli opoziční poslanci zaviesť, by bola v rozpore s definíciou, ktorá je v smernici. Tým pádom by mohol pre Slovensko hroziť infringement (konanie o porušení povinností zo strany Európskej komisie – poz. red.) a tým finančné straty,“ vysvetlil po rokovaní vlády minister hospodárstva Peter Žiga.

Vláda sa podľa ministra dohodla, že nemá nič proti “duchu“ predloženej novely zákona o podpore OZE. „Len to bolo z technického hľadiska nevykonateľné. Dohodli sme sa, že skupina poslancov, ktorá predložila novelu, si sadnú a ešte raz skúsia nanovo naformulovať jej znenie. V tomto znení, v ktorom to bolo predložené, sme s tým technicky nemohli súhlasiť,“ konštatoval Žiga.

O budúcnosti využívania biomasy sa na septembrovej schôdzi Národnej rady SR (NR SR) rokovať v druhom čítaní nebude. Opoziční poslanci sa totiž rozhodli stiahnuť novelu zákona o podpore OZE, vďaka ktorej by sa malo zrušiť dotovanie spaľovania kvalitného dreva v biomasových zariadeniach. Dôvodom stiahnutia novely bola podľa tímlídra strany SaS pre energetiku Karola Galeka situácia, ktorá nastala na parlamentnom výbore pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. „Koaliční poslanci tohto výboru prejavili vôľu takúto novelu podporiť, avšak podmienili to ďalším rokovaním o spoločnom pozmeňujúcom návrhu. K novele sa tak ako predkladatelia s členmi výboru ešte stretneme a v priebehu mesiaca sa pokúsime nájsť spoločné riešenie,“ vysvetlil Galek.

Podmienkou predkladateľov novely zákona o podpore OZE bude, aby ostala zachovaná podstata novely. „Teda, aby sa na dotovanú výrobu elektriny z biomasy nepoužívalo kvalitné drevo a ochránili sme tak naše lesy od nezmyselného drancovania,“ konštatoval Galek.

Hlavným cieľom predloženého návrhu je dosiahnuť zrušenie dotovania spaľovania dreva v biomasových zariadeniach, okrem dreva pochádzajúceho z energetických porastov a odpadu z drevospracujúceho priemyslu. Poslanci, ktorí novelu predložili, upozorňujú na čoraz viditeľnejšie odlesňovanie zalesnených plôch, ale aj brehových porastov, či dokonca alejí a vetrolamov, s cieľom čerpať čo najviac dotácií. S ich argumentmi sa však nestotožnili energetici a lesní odborníci, ako aj Asociácia priemyselnej ekológie. Tí tvrdia, že argumenty opozičných poslancov sú minimálne zavádzajúce.

Príspevky autora SITA
Mohlo by Vás zaujímať
  • Predajne Kika opäť menia majiteľa, vzniknú nové internetové obchody

Nábytkársky reťazec Kika po roku opäť mení majiteľa. Rakúsky holding Signa ho predáva spoločnosti XXXLutz, pod ktorú patrí tiež konkurenčná sieť Möbelix. Súčasťou transakcie je celkovo dvadsaťdva obchodov Kika na Slovensku, v Česku, Maďarsku a Rumunsku, informuje rakúsky portál Heute.at.
  • Štátne lesy zmäkli. Mnohé prešľapy odhalené NKÚ uznali a sľubujú nápravy

Keď minulý týždeň Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) zverejnil prešľapy štátnych Lesov SR proti hospodárnemu nakladaniu so zverených majetkom, tie sa spolu s ministerstvom pôdohospodárstva na čele s Gabrielou Matečnou (SNS) najskôr ohradili, že v záveroch úradu vidia faktické nezrovnalosti a mnohé veci si s ním ešte musia vysvetliť. Teraz však rétoriku menia. V dnešnej širšej reakcii na kontrolu totiž viaceré výčitky NKÚ, na ktoré už dlhšie upozorňoval aj TREND a iné média, uznali a chcú zjednať nápravu.
  • Veľké odkrývanie hriechov lesníckych papalášov

Vlaňajšia kontrola Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR na pôde štátnych lesných podnikov bola jednou z najväčších v histórii úradu.
  • Ako unikajú peniaze zo štátnych lesov

Takto tiež vyzerá hospodárenie Lesov SR. A nie sú to len zistenia médií, ale aj závery veľkej kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Zneužívanie štátnej firmy v prospech ľudí napojených na politikov, o ktorom sa na Slovensku hovorí už roky, je realitou. Najhoršie je to, že o čo viac peňazí „uteká“ zo štátnych lesných podnikov, o to menšie zdroje majú na samotné lesy.
  • Dosť bolo propagandy a pokrivených manažérov

Lacnejšie drevo pre najväčších odberateľov, protekčne zúžené súťaže na rôzne služby pre vopred jasných víťazov, tolerovanie neplatičov či laxné stráženie obchodných záujmov. Médiá na takéto praktiky štátnych lesných podnikov upozorňujú už roky naprieč takmer všetkými vládnymi garnitúrami.
DREVARI.SK, s.r.o.