VLÁDA: Ministri nezaujali stanovisko k opozičnej novele zákona o podpore OZE

Postoj slovenskej vlády k opozičnej novele zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energií (OZE), ktorá by mala zastaviť dotovanie spaľovania kvalitného dreva, je stále neznámy.
BRATISLAVA 12. septembra (SITA) - Aj keď Ministerstvo hospodárstva SR navrhovalo vládnemu kabinetu s novelou nesúhlasiť, ten nezaujal žiadne stanovisko. „My ako vláda sa s touto novelou nestotožňujeme. Technicky to bolo zlé. Národná rada možno s dobrým úmyslom zle naformulovala poslaneckú novelu a v prípade, že by prešla v takom znení, ako navrhovali poslanci, by bola nevykonateľná. Mali by sme dve definície biomasy a tá nová definícia biomasy, ktorú chceli opoziční poslanci zaviesť, by bola v rozpore s definíciou, ktorá je v smernici. Tým pádom by mohol pre Slovensko hroziť infringement (konanie o porušení povinností zo strany Európskej komisie – poz. red.) a tým finančné straty,“ vysvetlil po rokovaní vlády minister hospodárstva Peter Žiga.

Vláda sa podľa ministra dohodla, že nemá nič proti “duchu“ predloženej novely zákona o podpore OZE. „Len to bolo z technického hľadiska nevykonateľné. Dohodli sme sa, že skupina poslancov, ktorá predložila novelu, si sadnú a ešte raz skúsia nanovo naformulovať jej znenie. V tomto znení, v ktorom to bolo predložené, sme s tým technicky nemohli súhlasiť,“ konštatoval Žiga.

O budúcnosti využívania biomasy sa na septembrovej schôdzi Národnej rady SR (NR SR) rokovať v druhom čítaní nebude. Opoziční poslanci sa totiž rozhodli stiahnuť novelu zákona o podpore OZE, vďaka ktorej by sa malo zrušiť dotovanie spaľovania kvalitného dreva v biomasových zariadeniach. Dôvodom stiahnutia novely bola podľa tímlídra strany SaS pre energetiku Karola Galeka situácia, ktorá nastala na parlamentnom výbore pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. „Koaliční poslanci tohto výboru prejavili vôľu takúto novelu podporiť, avšak podmienili to ďalším rokovaním o spoločnom pozmeňujúcom návrhu. K novele sa tak ako predkladatelia s členmi výboru ešte stretneme a v priebehu mesiaca sa pokúsime nájsť spoločné riešenie,“ vysvetlil Galek.

Podmienkou predkladateľov novely zákona o podpore OZE bude, aby ostala zachovaná podstata novely. „Teda, aby sa na dotovanú výrobu elektriny z biomasy nepoužívalo kvalitné drevo a ochránili sme tak naše lesy od nezmyselného drancovania,“ konštatoval Galek.

Hlavným cieľom predloženého návrhu je dosiahnuť zrušenie dotovania spaľovania dreva v biomasových zariadeniach, okrem dreva pochádzajúceho z energetických porastov a odpadu z drevospracujúceho priemyslu. Poslanci, ktorí novelu predložili, upozorňujú na čoraz viditeľnejšie odlesňovanie zalesnených plôch, ale aj brehových porastov, či dokonca alejí a vetrolamov, s cieľom čerpať čo najviac dotácií. S ich argumentmi sa však nestotožnili energetici a lesní odborníci, ako aj Asociácia priemyselnej ekológie. Tí tvrdia, že argumenty opozičných poslancov sú minimálne zavádzajúce.

Príspevky autora SITA
Mohlo by Vás zaujímať
  • IKEA postavila inteligentnú fabriku

V závode Flatline v Malackách beží už šiesty rok rozsiahly projekt digitalizácie a automatizácie výroby. V súčasnosti pokračuje robotizáciou nadväzujúcich procesov.
  • Drevári sa udomácňujú v pokojných vodách

Jeden z najviac krízou postihnutých sektorov sa nevedel dlho dostať z marazmu. No po predvlaňajšku zopakoval ďalší výborný rok aj vlani. Za dva roky sa dostal takmer na svoju predkrízovú výkonnosť. Reč je o slovenskom drevárstve, ktoré je zamerané na produkciu stavebného dreva i na polotovary pre nábytkárov.
  • Nemecké Asko pridá na Slovensku štyri nové predajne

Záujem nadnárodných predajcov nábytku o Slovensko neutícha. Len nedávno nemecký predajca nábytku Sconto oznámil, že ešte túto jeseň otvorí svoju štvrtú predajňu v Žiline. Na ďalšiu expanziu sa chystá aj ďalšia nemecká sieť Asko. K jej terajším šiestim slovenským predajniam majú v pribudnúť ďalšie štyri.
  • Slovensko aj Žiga konečne vyvážajú do zahraničia výrazne menej dreva ako donedávna

Najväčším neduhom domáceho lesnícko-drevárskeho biznisu je už dlhodobo vývoz veľkých objemov surového dreva do cudziny. Pridaná hodnota i pracovné miesta pri spracúvaní "slovenského" dreva sa tak tvoria až v zahraničí. Najmä v Rakúsku a Česku. Aspoň posledné roky však dochádza aj k veľmi dynamickému poklesu exportov.
  • Vzbura malých drevorubačov sa vydarila. Zo štátnych lesov sa vyhnať nedali

Za predchádzajúcej jednofarebnej vlády strany Smer-SD a ministra Ľubomíra Jahnátka prišlo na rezorte pôdohospodárstva k zásadným zmenám v oblasti odvozu dreva zo štátnych Lesov SR. Menší regionálni dopravcovia o svoje kontrakty po roku 2014 prišli a štátny podnik spravujúci skoro polovicu lesov odvoz dreva zveril len pár veľkým firmám.
DREVARI.SK, s.r.o.